Jongens turnen

Informatie Jongensselectie G.V. Delta Sport 

Er zijn 3 trainingsmomenten: –

Maandag 15:00 – 18:00 uur –

Woensdag 16:00 – 19:00 uur –

Zaterdag 9:00 – 12:00 uur

Voor welke leeftijden?

Voor jongetjes van 5 en 6 jaar  er een training  op maandag van 16:00 tot 17:30 uur.

Als een turner talent blijkt te hebben, kan hij – in overleg met de trainer – meerdere keren per week gaan trainen.

Toestellen
Op welke toestellen wordt er geturnd? Bij de jongens/heren wordt er geturnd op 6 wedstrijdtoestellen. Vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rekstok. Dit is ook de volgorde op de wedstrijden. Lees hieronder verder voor een korte uitleg.

Vloer

Bij de vloeroefening werk je op een verende vloer van 12×12 meter. In de nieuwe turnhal hebben wij de vernieuwde J&F vloer met nog betere vering. Verder leren wij onze acrobatiek op de trampoline, de trampolinebaan, de tumblingbaan en de dubbele minitrampoline. Wij leren hierop bijvoorbeeld de handstandoverslag, de flikflak en salto’s voorover en achterover, met en zonder schroeven.

Voltige

Op dit toestel leren wij o.a. flanken. Wat is dat? Je cirkelt rond met je benen over het paard of paddenstoel en je steunt daarbij op je handen. Wat de evenwichtsbalk is bij de dames is het voltigepaard bij de heren, ook een echt evenwichtstoestel. Ben je uit balans dan is het erg moeilijk om op het paard te blijven!

Ringen

Jullie hebben Yuri van Gelder misschien wel eens aan de ringen gezien. Oefeningen aan de ringen vragen veel kracht. Denk maar eens aan de hoeksteun en de breedtehang. Deze onderdelen moeten afgewisseld worden met zwaai-elementen en natuurlijk een spectaculaire afsprong. Turnen aan de ringen is imponerend en prachtig om naar te kijken. Tijdens de turntrainingen leren wij eerst goed zwaaien aan de ringen. Daarnaast leer je ook eenvoudige steunoefeningen zoals de streksteun en de hoeksteun. Later ga je de inlok, de dislok en de handstand in de ringen leren.

Sprong

Misschien heb je tijdens de gymles wel eens over een kast gesprongen. Het is heerlijk om door de lucht te zweven en over de kop te gaan. Op onze turnclub beginnen we met het aanleren van de overslag over de Pegasus, een soort kleine springtafel. Ter voorbereiding oefenen we onze sprongen op een mattenstapel. Later leren wij o.a. de Tsukahara, de Kasamatsu en de Overslag-salto in de blokkenlandingskuil.

Herenbrug of brug met gelijke liggers

Een echt zwaaitoestel met talrijke mogelijkheden, waarbij je voornamelijk moet steunen. Je leert op de brug bijvoorbeeld om tot handstand te zwaaien. Later leer je de salto achterover en de reuzendraai.

Rekstok

Ook een specifiek zwaaitoestel, maar met het accent op hangen. Je draait en zwaait rond de stok, je moet lef en durf hebben. Ronduit spectaculair is de eerste reuzenzwaai of de salto-afsprong waarbij je los van de stok komt. Dit kost natuurlijk wel heel wat trainingsuren. Maar als je hard traint, zul je het sneller kunnen dan je denkt.

Wedstrijden
Wanneer wedstrijden? Jongens kunnen meedoen vanaf  9 jaar. De jongens die 2x of meer per week trainen doen mee aan wedstrijden. De trainer beslist of je er klaar voor bent om aan de wedstrijden mee te doen. Als je meedoet aan wedstrijden in de 1e, 2e, 3e of 4e divisie hebben de turners een wedstrijdpaspoort nodig. De kosten voor dit paspoort zijn voor rekening van de leden. Verschillende divisies Nu kan er natuurlijk geturnd worden in verschillende “moeilijkheidsgraden”. In het turnen spreken we over divisies. Een divisie is eigenlijk een leerlijn. Eredivisie is het hoogste niveau (internationaal / EK / WK / Olympische spelen). Nationaal krijgen we achtereenvolgens 1e divisie, 2e divisie en 3e divisie. Voor deze divisies zijn er Nederlandse Kampioenschappen. Regionaal kan er geturnd worden op 4e, 5e en 6e divisie niveau. Voor deze divisies zijn er regionale wedstrijden.